Utdelningsaktier

Vi på bästaIndexfonder.se anser starkt att indexfonder och utdelningsaktier är utmärkta investeringsalternativ för många investerare. Indexfonder erbjuder en bred exponering mot marknaden och minskar risken genom diversifiering, medan utdelningsaktier ger en stabil inkomstkälla och potential för långsiktig tillväxt. Denna kombination av låga kostnader, riskminimering och inkomstgenerering gör indexfonder och utdelningsaktier till en central del av en välbalanserad investeringsportfölj. För de som har stor inblick i aktiemarknaden och söker spänning finns det andra alternativ att utforska.

För att påbörja din investering i utdelningsaktier har vi sammansatt en lista med tre plattformar nedan.

Bästa utdelningsaktierna 2024

Vi analyserar utdelningsaktier inom fem sektorer, med fokus på stabil fundamenta och framtida utdelningstillväxt.

Med förväntningar om att Federal Reserve kommer att sänka räntorna i år, bör detta hjälpa företag att generera fria kassaflöden, en viktig faktor för att kunna betala ut hållbara utdelningar. I den här artikeln granskar vi de bästa utdelningsaktierna 2024 inom fem sektorer, med fokus på stabila grunder och framtida utdelningstillväxt.

1. AbbVie Inc. (Hälsosektorn)

Abbvie position 1 för bästa utdelningsaktierna 2024

Översikt av AbbVie Inc.

AbbVie Inc. (ABBV) är ett av de största läkemedelsföretagen i USA, med intäkter bland de tio största inom sektorn. Företaget förvärvade Allergan år 2020 för 63 miljarder dollar, vilket inkluderade det populära läkemedlet Botox i dess portfölj. Även om deras ledande produkt, Humira, nyligen förlorade patentskyddet, ser företaget ut att vara positionerat för ytterligare tillväxt, med flera ledande cancerterapier och nya immunologiska läkemedel bland sina erbjudanden.

Enligt Bloomberg är den förväntade 12-månaders utdelningsavkastningen 3,88%, och den förväntade treåriga tillväxttakten är strax under 5%. Företaget går ex-utdelning den 12 januari med en förväntad utdelning på 1,55 dollar per aktie.

2. Occidental Petroleum (Energisektorn)

Occidental Petroleum position 2 för bästa utdelningsaktierna 2024

Översikt av Occidental Petroleum

Analytiker har nyligen blivit mer skeptiska till detta företag, men det är inte unikt för aktien i sig så mycket som för energisektorn som helhet. Men hur kan man inte gilla en aktie som fått ett erkännande från Warren Buffett? Och han köpte just mer av den genom Berkshire Hathaway förra månaden, enligt en inlämning till Securities and Exchange Commission (SEC).

Råoljepriserna kanske inte skjuter i höjden i år, men Occidental Petroleum (OXY) är väl positionerat för fortsatt tillväxt, och har nyligen köpt CrownRock, vilket avsevärt utökar dess portfölj i Permian Basin. Affären kommer att generera omedelbar fri kassaflödestillväxt, enligt OXY. Vem gillar inte mer kassa?

OXY:s förväntade 12-månaders utdelningsavkastning är 1,46%, med en förväntad treårig tillväxttakt på 6,92%. Det representerar en acceleration i utdelningstillväxten jämfört med de föregående tre åren på -4,24%. Aktien gick senast ex-utdelning den 7 december för 0,18 dollar per aktie.

Visst, andra energiaktier erbjuder mycket mer attraktiva avkastningar, som Devon Energy Corp (DVN), som har en 12-månaders prognos på 7,1%, men du kommer sannolikt inte att uppleva tillväxt i aktiekursen tillsammans med dessa utbetalningar.

3. Texas Instruments (Tekniksektorn)

Texas Instruments position 3 för bästa utdelningsaktierna 2024

Översikt av Texas Instruments

Teknikaktier är vanligtvis inte kända eller investerade i för deras utdelningar, men de finns där. Texas Instruments (TXN) är ett av dessa alternativ. Som ett av de ledande halvledarföretagen globalt sett till försäljningsvolym, är TXN en ledande leverantör av fordonschip och kretskomponenter. Och med förväntningar om tillväxt inom fordonsförsäljningen 2024—enligt Cox Automotive—ser TXN väl positionerat ut för en plats i en utdelningsportfölj.

Den förväntade 12-månaders utdelningsavkastningen är 3,19%, och den treåriga tillväxttakten är en hälsosam 4,87%. För närvarande är utdelningen 1,30 dollar per aktie, och aktien gick senast ex-utdelning den 30 oktober.

4. AT&T (Telesektorn)

AT&T positon 4 för de bästa utdelningsaktierna 2024

Översikt av AT&T

En välkänd favorit bland utdelningsaktier, AT&T (T) är ett telekommunikationsföretag som erbjuder trådlösa röst- och datatjänster samt bredband. Aktien presterade inte bra under 2023 men har återhämtat sig från sina lågpunkter under mitten av förra året. Företaget har också nyligen höjt sin prognos för fritt kassaflöde, vilket är ett gott tecken för utdelningsinvesterare som förväntar sig att dessa utbetalningar fortsätter.

Utdelningsavkastningen är för närvarande nära den högsta nivån på ett decennium och den förväntade 12-månaders avkastningen är 6,44%. Det placerar den bland de tio bästa utdelarna i S&P 500. Den senaste utbetalningen var 0,2775 dollar, och aktien går ex-utdelning den 9 januari.

5. Whirlpool (Vitvaror)

Whirlpool position 5 för de bästa utdelningsaktierna för 2024

Översikt av Whirpool

De förväntade räntesänkningarna under 2024 bör hjälpa konsumenterna och lätta på kreditvillkoren. Detta bör gynna större inköp såsom vitvaror. Därför kan Whirlpool (WHR) vara ett bra val för utdelningsaktier 2024. Vitvaror och hushållsapparater hade inte den bästa prestationen förra året, men har återhämtat sig från sina lågpunkter under de senaste månaderna.

Den förväntade 12-månaders utdelningsavkastningen är mer än hälsosam på 6,09%, med en förväntad treårig tillväxttakt på 2,78%. Aktien gick senast ex-utdelning den 16 november till 1,75 dollar per aktie. Nästa förväntade utdelning är 1,8 dollar per aktie.

Sammanfattning

Denna artikel har utforskat fem framstående företag från olika sektorer, var och en med sin unika styrka som har resulterat i de bästa utdelningsaktierna 2024. Från AbbVie i hälsovårdssektorn till Whirlpool inom konsumentvaror, varje företag har visat potential för stabila och växande utdelningar.